Sidmeny
Kategorimeny

Publicerad av den 7 april, 2013 i Sverige | Inga kommentarer

Åre: Åre Bike Park

Åre: Åre Bike Park

Åre Bike Park är ett sätt att locka turister till Jämtlandsfjällen sommartid. Men det är också en downhill bike park av absolut världsklass, med trails för nybörjare såväl som för världscupsåkare. Häng med på en geggig men grymt kul resa till Åre sommartid.

Det här var andra året vi åkte till Åre Bike Park, men succén från tidigare år hade gjort att antalet deltagare fördubblats – vi var nu nio cykelsugna kompisar och kompisars vänner som strålade ihop vid lunchtid. Undertecknad, Johan, Robert, Stellan, Martin, Ove, Per, Anders, Daniel. Boende och liftkort är riktigt förmånligt på sommaren och vi hade tur som fick en stor gavellägenhet i Brunkulla.

Det går inte att cykla downhill med en vanlig mountainbike, du behöver en cykel:

 • Med en framgaffel med mycket större slaglängd.
 • Som är tyngre än en vanlig cykel.
 • Med få växlar och kedjehopparskydd.
 • Lägre styrstamsvinkel.

2011-08-02_17.01.34

En AM-cykel skulle möjligen kunna fungera i de enklare banorna men det blir klart roligare med en riktig downhillcykel. Du kommer också att behöva en integralhjälm, kraschjacka och benskydd. Lyckligtvis går hela kittet att hyra på olika ställen runt om i Åre, och vårt val  föll på Åre Bikes, precis som tidigare år. De erbjuder också en introduktionskurs om du är osäker på hur du skall hantera cykel och backar.

Banorna är uppdelade i färger precis som skidpister är på vintern. De enklaste banorna klarar sjuåringar att ta sig nedför, givet att de är vana vid att hantera handbromsar.

Du tar dig uppför berget antingen med stolliftar, kabinbanan, gondolerna eller bergbanan. På stolliftarna parkerar du cykeln i ett ställ vid sidan av korgen och man kan således åka två i varje stollift. I gondolerna kör du in cyklarna på bakhjulet och de har plats för två till tre ekipage. Liftköer är ytterst begränsade men precis som under vintern kan liftarna stänga vid hård blåst.

2010-07-30_22.58.24

Backarna nedför Åreskutan är av olika karaktär beroende på om du befinner dig ovanför eller under trädgränsen. Ovanför trädgränsen är känslan mer åt vandringsledshållet medan det under trädgränsen finns allt från maskinbyggda banor med hopp, tekniska single tracks och wallrides.

Lite om de olika banorna:

 • Shimano är kanske den mest berömda av banorna, mycket beroende på att den är maskinbyggd. Här är det alltid fullt med folk som njuter av velodromkurvorna, hoppen och farten.
 • 1000-metarn är en av de två banorna från toppen och den bana som ger den bästa naturupplevelsen. Inte så snabb men vad gör det när man får hoppa över fjällbäckar?
 • Easy rider är den andra banan från toppen och den är till viss del maskinbyggd. Snabbare än 1000-metarn men inte lika utmanande.
 • Hjulingen är den allra snabbaste av banorna på berget och en av få där du faktiskt kan åka flera åkare på bredd bredvid varandra.
 •  Bräckebäcksleden är tekniskt krävande och gör sig bäst vid torrt väder. Gillar du rötter? Då skall du hänga här.
 • Månskogen och Getrappet är två blåa banor under trädgränsen med riktigt bra flow i och med branta kurvor. Det är en utmaning att behålla farten genom kurvorna. Testa dessa banor utan kedja/utan att trampa för att förbättra tekniken.
 • DH-banan är en svart bana som använts vid världscuptävlingar. Kan se skräckinjagande ut men den blir lättare ju längre ner du kommer.
 • Lilla blå och Flinbanan är två kortare banor med långa sköna svängar. Bra nybörjarbanor.
 • Kanonröret är en kort bana med wallrides och hopp.

åre bike park ledkarta

Fyra dagars åkning är en perfekt längd då du hinner utvecklas samtidigt som du inte tröttnar på banorna. SJ kör nattåg från exempelvis Göteborg och Malmö och SAS har flyg från Arlanda.

Filmen nedan är från vår vistelse i Åre Bike Park och ger dig en bra bild av de olika banorna.


 

Fatal error: Allowed memory size of 536870912 bytes exhausted (tried to allocate 88 bytes) in /storage/content/72/143672/attresa.nu/public_html/wp-includes/cache.php on line 621