Sidmeny
Kategorimeny

Publicerad av den 21 februari, 2006 i Nya Zeeland | 4 kommentarer

Nya Zeeland: Rotorua och Taupo

Nya Zeeland: Rotorua och Taupo

Vi har hamnat i fiskebyn Taupo. Men Taupo är inte bara fiske enligt skylten som välkomnar oss, Taupo är mycket mer än en Lake Taupo. Vet inte om jag kan hålla med om det. Taupo är ett ställe som man sover i, inget annat. Utan för Taupo finns dock mycket att göra. Mer om det om en stund, nu tillbaka till Rotorua. 

Vi övernattade på Geneva Motor Logde, ett motell där alla rum har private spa (turkos bubbelpool från åttiotalet). Vi spenderade tio minuter med att leta efter knappen som startade bubbelpoolen, sedan spenderade vi tio minuter till i badet drickandes ett Sauvingon Blanc från Marlborough. Sedan blev vi för varma.

MTB

Rotoruadagen spenderade med mountainbikecykling. I en nationalpark strax utanför Rotorua har några driftiga anlagt tio olika MTB-spår á 25 minuter långa. Det är inte som i Skatås att cyklister ej är välkomna, istället är vandring förbjudet. De olika spåren är graderade från 1 (beginner) till 6 (high risk level) och de flesta av dem har uppbyggda doserade kurvor och hopp. Provade fyra spår graderade från 2 till 4 och det var grymt roligt. Nästan inga stenar och bara lite rötter gör att man kan hålla riktigt bra fart.

Gegga

Vi åkte sedan och tittade på gejsrar, geggpölar och luktade på svaveldoft. Man kunde inte bara titta på geggan utan man blev även påtvingande Maorikultur. Det finns nog inte en ort där de inte har ett Maorimuseum, eller någon helig Maoriplats, det blir lite tjatigt. Vårt sista äventyr denna dag var lådbilsåkning ner för en backe, sedan lift upp till toppen igen, ner och upp, och så kan man hålla på med ett stort leende på läpparna. Vi lämnade Rotorua med önskan att få komma tillbaka och leka.

Lådbilsrally

Spenderade natten på YHA i Taupo, en natt som för mig var varm och actionfylld. Vaknade klockan tre av två röster utanför vår dörr. Det knakar och de verkar försöka hitta ett gömställe. Den ena säger till den andra: ”Have you found the package yet? You do want to make 13 grand?” De verkar som de hittar paketet och går därifrån. Låg sedan en stund och försökte memorera exakt vad de sa. Jag var ju faktiskt ett nyckelvittne i denna knarkhandelsaffär.

Dagen därpå åkte en timma från Taupo för att besöka Tongariro National Park, känd för den finaste endagsvandringen i Nya Zeekabd. Den tar dock sju timmar och var inget alternativ med ett spädbarn på magen. Nationalparken, på UNESCOS världsarvslista, innefattar ett vulkaniskt landskap där åtminstone en vulkan är relativt aktiv, det senaste vulkanutbrottet var 2001. Vi gick en vandring på två och en halv timma som både vi och Audrey tyckte var tråkig. Sedan åkte vi linbana upp i ett skidsystem och kollade på utsikten, betydligt bättre. Ser helt knäppt ut med skidliftar och hus utslängda på en vulkan utan någon som helst växtlighet. Det finns en dagstur där man går upp och tittar på kratern som verkar fräck, får ta den när Audrey blir lite större.

Nationalpark

Sista heldagen i Nya Zeeland var en resdag. Från Taupo upp till Auckland var vårt enda stopp Waitomo Caves, känt för sina lysmaskar. Den guidade turen var inget speciellt utan följer mall 1A för grottsightseeing:

  1. Berätta att stalaktiter växer från taket och stalagmiter från golvet.
  2. Berätta att stalaktiter och stalkmiter växer jätte-jätte-jättelångsamt.
  3. Peka på stenprofiler med ficklampa och berätta att detta är profilen av en ung dam. (Denna punkt kan också tillämpas vid båtsightseeing).
  4. Berätta att det är fantastisk akustik i grottan (vilket ett antal b-sångare skall ha bevittnat).

Nej, det fräcka var lysmaskarna. Längst in i grottan fick vi åka båt och i komplett mörker se tusentals lysmaskar i taket. Såg ut som stjärnor. Tyvärr fick man inte ta kort.

Kvällen avslutades på belgiskt kafé med Leffe Blonde, ångade musslor med koriander och citron, pommes frites och majonnäs. Mmm.