Sidmeny
Kategorimeny

Publicerad av den 22 juli, 2003 i Nya Zeeland, Tema: Jorden runt | 6 kommentarer

Nya Zeeland: Queenstown

Nya Zeeland: Queenstown

Lämnade Franz Josef för en lång bussresa söderut till Queenstown. Första stoppet var vid Mt Cook, Nya Zeelands högsta berg. Du har säkert sett vykort från Nya Zeeland med den spetsiga snöklädda toppen som speglas i en sjö, och en hjord får i mitten. Precis vid den lilla sjön stannade vi. Vi fortsatte till Wanaka, den näst största turistorten i söder. De säger att Wanaka är som Queenstown var för tjugo år sedan.

Sista biten innan Queenstown stannade vi vid världens första bungyjump-ställe, Kawarau Bridge. Det är en liten gångbro över floden Kawarau och det var här AJ Hacket startade sin verksamhet. Tre modiga busspassagerare vågade hoppa, en tysk och två svenskar. Chauffören spelade Van Halens Jump för att peppa oss.

Sandra om hoppet:

  1. Viktigt att inte tveka.
  2. Förbered dej väl.

Marcus om hoppet:

Själva hoppet är inte sa himla skönt, det skakar mest och det går väldigt fort. Det bästa är egentligen erfarenheten, att se hur kroppen reagerar när du sätter den under press.

2003-07-19_16.44.55

Dagen därpå tog vi en dagstur till Milford Sound, kanske Nya Zeelands mest berömda nationalpark. Milford Sound ligger mitt i Fiordland och vi var fulla av förväntan. Vägen från Queenstown till Milford Sound kan beskrivas som att se en fyra timmar lång naturfilm i IMAX-format. Många Kodak Moments och wow. Det är djupa dalar och snöklädda bergstoppar, regnskog, fårhjordar, spegelblanka sjöar osv. Vägen är också världens mest lavindrabbade, var 500:e meter är utsatt för laviner.

Milford Sound är en av världens regnsäkraste platser, har regnar det 6 000 ml/år i medel. Vi var dock tursamma, det var första klara dagen på tre veckor. Framme i Milford Sound tog vi en båttur på fjorden och det var det bästa vi gjort hittills på resan. Nya Zeeland är det vackraste land vi varit i, ni måste komma hit.

2003-07-20_14.26.08

Resan hem gick snabbare, antagligen beroende på att vi inte stannade för fotostopp.

Dagen därpå åkte vi skidor på Coronet Peak. Skidåkningen kan väl jämföras med Idre i termer av fallhöjd och backar. Men om sanningen skall fram så gjorde vi ju detta mest för att reta Adams Sport-faschisterna med slangryggsäck hemma i Sverige. Vyerna var dock enastående.

2003-07-21_10.42.22

Idag gjorde vi det som Marcus längtat efter sedan vi kom hit – vi åkte lådbilsrally! Ovanför toppstationen för gondolerna har de byggt upp två 800 meter långa asfaltbanor med hårnålar, branta backar och tunnlar. Det var kul och billigt för att vara Queenstown. Det är annars något man stör sig på här, överallt har de samma priser. De olika arrangörerna är kompisar med varandra och träffas på samma pubbar varje kväll. Att hoppa bungyjump kostar 650 – 850 SEK, åka skidor en dag (inklusive utrustning) 650 SEK, rafting 600-800 SEK osv. Skulle man göra alla aktiviteter, 120 styckna, skulle det ta nio dagar och kosta 220 000 SEK.