Sidmeny
Kategorimeny

Publicerad av den 31 juli, 2003 i Nya Zeeland, Tema: Jorden runt | 4 kommentarer

Nya Zeeland: Bay of Plenty och Auckland

Nya Zeeland: Bay of Plenty och Auckland

Dagens tripp var att ta sig från Wellington till Taupo, en resa på ungefär 40 mil. På vägen stannade vi i Napier på ostkusten. Denna stad är känd för sina art deco-byggnader (positivism, pastellfärger, geometrisk stil, solar, tänk Kalifornien/Franska Rivieran runt 1920-1930). Hela staden jämnades med marken i en jordbävning 1931, men två år senare var den återuppbyggd. Det kändes lite som att gå runt i en filmstudio.

I Taupo gjorde vi nästan ingenting; betalade räkningar, såg på TV, drack whisky och läste Nya Zeeländska tjejtidningar någon lämnat kvar. Taupo skall vara en helt annan sak på sommaren, bl.a. finns här världens största regnbågsöringar.

2003-07-27_14.42.42

Rotorua är nordöns motsvarighet till Queenstown, det var vårt mål idag. Mest känt är det dock för den thermala aktiviteten i området, här finns gott om geijserbad och det ryker roligt från olika hål runt om i staden. Istället för trädgårdstomtar i trädgården hade folk byggt papier marché-vulkaner som det ryker ur. Vi tog kort på bubblande geggamoja. Det roligaste var dock lådbilsrallyt (luge är det engelska ordet) som fanns här, klart bättre än i Queenstown.

2003-07-28_11.35.36

På kvällen kom vi till Mt. Maunganui, i mitten av Bay of Plenty. Detta är en sommarort som lockar surfare och följaktningen var det fullt av new age-affärer på huvudgatan. Vågorna såg läskiga ut.

Auckland är inte Nya Zeelands huvudstad men likväl den överlägset största staden i landet. Nya Zeeland har en lika egoistisk flyktingpolitik som Australien, men de få invandrare som finns, mest asiater och polynesier, finns i Auckland. Och det är väl därför staden känns mer livfull än de andra städerna i Nya Zeeland. Toppattraktionerna är TV-tornet, den högsta byggnaden på södra halvklotet, samt America’s Cup Village. Har du en halvdag här så är nog ändå en vandring längs Coast To Coast Trail det bästa sättet att spendera den på. Gå till Mt. Eden, en gammal vulkan med nästan perfekt gräskladd krater, och du belönas med en fin utsikt över staden. Det är dock förvånansvärt dålig luft i Auckland, har aldrig varit i en stad som har så många trafikerade leder i stadskärnan. Och så släpper ju Nya Zeeland ut nästan lika mycket växthusgaser per person som USA.

Topp 5 sevärdheter Nya Zeeland:

  1. Milford Sound, och vägen dit
  2. Queenstown, här kan du stanna i en vecka och spendera 2000 SEK/dag
  3. Kaikora, här kan du stanna i en vecka och spendera 1500 SEK/dag
  4. TranzAlpine-järnvägen
  5. Åka valfritt fordon på Nya Zeelands vägar, vyerna är otroliga

Nya Zeeland är lite billigare än Australien men vistelsen blir ändå dyrare pga. alla aktiviteter. Transport med backpackerbussarna (Kiwi, Magic, Stray) är dyrt, runt 200 SEK/dag. Om du stannar här två veckor så räkna med 600 SEK/dag inkl. aktiviteter. Stannar du här längre blir det mycket billigare, kanske 300 SEK/dag. Missa inte Nya Zeeland om du ändå är i Australien. Att köpa en flygbiljett från Sverige till Nya Zeeland är mycket dyrt.

    Fatal error: Allowed memory size of 536870912 bytes exhausted (tried to allocate 524288 bytes) in /storage/content/72/143672/attresa.nu/public_html/wp-includes/class-wp-walker.php on line 393