Sidmeny
Kategorimeny

Publicerad av den 17 februari, 2006 i Nya Zeeland | 2 kommentarer

Nya Zeeland: Bay of Islands

Nya Zeeland: Bay of Islands

Mmmmm. Sitter på en veranda och dricker Nya Zeeländsk sauvignon blanc, 24 grader i vattnet och ungefär detsamma i luften. Stället vi befinner oss i heter Paihia, huvudorten i området Bay of Islands som ligger en slingrig tvåtimmarsfärd norr om Auckland.

Auckland

I Auckland, som alltså inte är Nya Zeelands huvudstad, stannade vi en natt för att försöka bli av med den värsta jetlaggen. Generellt sett kan man säga att de Nya Zeeländska storstäderna är trista och ej värda mer än en natt. Har du en dag i Auckland är det bästa alternativet att gå en bit på vandringsleden Coast to Coast. Den tar dig upp till vulkanen Mt. Eden med nästan intakt, gräsbeklädd krater och en fin utsikt över staden. I övrigt finns här de pliktskyldiga maorimuséerna, nåt seglingsmuseum, avgaser och annat ointressant. Nej, det är på landsbygden Nya Zeeland är ett resmål i absolut världsklass.

Vi hyrde en bil på Hertz och funderade på hur kul det skulle bli att köra på vänster sida vägen med fyra timmar sömn i kroppen. Som tur var fick vi en automatväxlad Mazda 3 GTI. Största problemet är att jag ibland börjar veva med vindrutetorkarna när jag skall använda mina blinkers. Tog Highway 1 norrut och svängde av mot Waipoua Kauri Forest, en regnskog med landets äldsta och, framför allt, största träd. De största träden har en diameter på över fem meter, en höjd på 60 meter och tros vara runt 4 000 år gamla.

Kauri forest

Åkte över till östkusten för natthärbärge och checkade in på trevliga Saltwater Lodge, ett stenkast från stranden i Paihia. Detta är Nya Zeelands riviera men så mycket mindre, så mer hemvävt. Här finns inga kasinon, inga svenska skatteflyktingar utan istället pittoresk bebyggelse i kolonial stil, prisvärda restauranger med färska skaldjur och ett helt gäng svenska backpackers, företrädelsevis blonda tjejer med Nike-keps och fishermen’s pants. Man känner igen dem på att de är helt röda på axlarna.

Beach

Dagen därpå åkte vi färjan till det lilla samhället Russell, stället där engelsmännen byggde sin första koloni på. Här finns den äldsta kyrkan i landet, James Cook har varit här och senare även Charles Darwin. Tog en promenad i byn innan vi gav oss iväg på den obligatoriska cruisen i Bay of Islands. Det finns en del att välja på. Tall ship, traditionell kryssningsbåt, segelbåt, kajak eller jetbåt. Vi valde den traditionella varianten. Fyra timmar i skärgården var lite i mesta laget, bäst var stoppet på Urupukapuka Island, en liten ö med regnskog, kullar och får. Vi lyckades bestiga det lilla berget med får, trots att vi saknade North Face-fleecar.

Russel

Landskapet på norra delen av nordön är fullkomligt nerlusat med Windows XP-kullar. Som Brösarps backar gånger fem i storlek gånger tusen i mängd. Eller ”nothing to see, just farmland” som tjejen i turistbyrån sa. Om man får några Nya Zeeländare på besök nån gång skulle man sätta dem i bilen, åka till Brösarps backar och påstå att detta är det som Sverige är mest känt för…

Sheep

Att köra bil i Nya Zeeland är enkelt. Lite trafik och bra, men lustigt planerade vägar. Trots att landskapet är så kuperat byggs inga tunnlar. Och vägarna måste nödvändigtvis gå mitt igenom varje stad, inklusive Auckland. Hastighetsbegränsingen är 100 km/h utanför städerna, men det är i många fall omöjligt att hålla den hastigheten, beroende på de slingriga vägarna. Asiatiska bilar dominerar följt av Holden- och Ford-pickuper. VW Touareg är något oväntat den vanligaste SUV:en.