Sidmeny
Kategorimeny

Publicerad av den 24 februari, 2006 i Australien | 3 kommentarer

Australien: Melbourne

Australien: Melbourne

Melbourne är huvudorten i Victoria, Australiens andra stad, har fyra miljoner invånare och har en mer kulturell prägel än Sydney. Här finns utsökta konstgallerier, gamla shoppingarkader och du kan få en perfekt cappuccino i varenda gathörn. Det är också Australiens sportcentrum med bland annat Australian Open i tennis, Formel 1-racing och Australiens cricketstadium. Om tjugo dagar hålls samväldesspelen här, och just därför håller de på att bygga, bygga och bygga.

Resan från Auckland tar knappt fyra timmar med Qantas 767:or. Förutom ett bra inflight entertainmentsystem har Qantas ovanligt bra vinutbud på sina flygningar, ofta Penfold’s. Överhuvudtaget är medelklassen i Australien mycket vinmedvetna, klart bättre än i Sverige. Bara en sådan sak som att vinerna i butikerna alltid sorteras efter druva, aldrig efter pris som på Systembolaget. Och de allra flesta kan utan att tveka känna igen en merlot, cab sauv, shiraz, chardonnay, riesling och sauvignon blanc. Detta beror med största sannolikhet på att vinmakarna här gör endruvsviner. Europeiska viner dricks i stort sett inte alls, bortsett från champagne.

Vinkällare

Första dagen i Melbourne spenderades på vingårdar i Yarra Valley, ungefär en timmes bilfärd norr om staden. Det första stoppet blev Tahbilk, kända för sina 1860 shirazer. Dessa startat dock på 600 pix så vi satsade på att prova igenom deras standardsortiment. Bäst var shirazen och deras sauvignon blanc, möjligen beroende på att det var 30 grader i skuggan. Cellar Door Prize på 65 kronor flaskan kändes mer än prisvärt. Vi vandrade runt i vinkällaren innan det var dags för en flodbåtskryssning till nästa vingård. Innan vi bordade båten skulle den lasta av två busslaster fulltankade pensionärer. Rätt kul att se, och framför allt höra på ”Are we already back? I didn’t see the boat turn.” Vi delade en iskall sauvignon blanc och njöt av att puttra fram på floden, såg till och med en livs levande koala sova i en eukalyptusträdtopp. Framme på Michelton Estate väntades picnictallrik med tigerräkor, lax, salami, minivårrullar, grillad anka med chutney, tasmanska ostar, kex och jordgubbar. Till det en sauvignon blanc. Kunde varit värre.

Sandra

Micheltons standardutbud kändes något bättre än Tahbilks motsvarande, framförallt de som säljs under varumärket Preece. Bäst här var cab sauv, shiraz och chardonnay, priser runt 70 pix. Här finns också ett utsiktstorn med några schysta vyer över området.

Michelton

Melbourne avverkades på två dagar. Första dagen shopping, andra dagen på Melbourne Zoo (Sandra ville så på wombats!). Innerstaden är uppbyggt som ett rutnät med Bourke St. och Collins St. som de två största gatorna. Lokaltrafiken består, precis som i Göteborg, av världens sämsta uppfinning efter plastcykeln, spårvagnar. Runt stadskärnan finns dessutom en ännu sämre uppfinning: en veteranspårvagn. Med detta otympliga fordon skjutsas turister i hundra meter innan det är dags för att stanna. Sedan vänta på rödljus, stanna, och så vidare. Ingen luftkonditionering och absolut inte gjort för barnvagnar. Men den är i alla fall gratis. Vi handlade engelska märkeskläder för runt 2/3 av priset i Sverige, australiensiska stubbies (flaskölhållare), surfbarnkläder till Audrey och utökade förrådet av Haighe’s chocolate nougat bars.

Melbourne

Melbournes Zoo byggdes om, antagligen inför samväldesspelen, så en del djur hade förflyttat sig någon annanstans. Samlingarna består mest av australiensiska djur såsom tjugo olika sorters kängurur, wombats, kookaburra, wallabies, plattypuss, koalor, pingviner och diverse fåglar. Utöver det specialiserar de sig på apor, kattdjur och svenska grävlingar. Djurparken höll medelklass. På lunchen träffade vi Kirsten, en gammal kompis som bott hos oss hemma på Åvägen, och som huserade oss under våran jorden runt-resa. Missa inte de små gränderna vid Flindet St. Railway Station. Här finns ett fyrtiotal små hål-i-väggen-restauranger att ta en lunch på eller bara en kall Carlton’s Draught. Alldeles dags bär det av till bröllop i Woodford. Vi hörs.

    Fatal error: Allowed memory size of 536870912 bytes exhausted (tried to allocate 524381 bytes) in /storage/content/72/143672/attresa.nu/public_html/wp-includes/comment-template.php on line 1712