Sidmeny
Kategorimeny

Publicerad av den 20 juni, 2003 i Malaysia, Tema: Jorden runt | 6 kommentarer

Malaysia: Taman Negara

Malaysia: Taman Negara

Traditionell malajmat serveras i stort sett inte på restauranger i Malaysia, den lagas bara i hemmen och innehåller allt som oftast kokosmjölk. Den enda traditionella rätten som du kan få tag på är satay, det vill säga jordnötsmarinerade kycklingspett. Istället erbjuds kinesmat, indisk mat och thaimat. Den vanligaste rätten är chicken rice vilket kanske inte låter så kul men den kan varieras i oändlighet. Den bästa varianten vi smakade var honungsglaserad kyckling med limegräs, chili och soyaketchup. Thaimaten är mycket kyckling, nudlar, grönsaker och soppor. Sopporna är riktigt starka, testa Tom Yum. Av de indiska rätterna var chicken curry bäst.

Vi lämnade Kuala Lumpur tidigt på tisdagsmorgonen för att åka till Malaysias nationalpark, regnskogen Taman Negara. En minibuss körde oss till djungelkanten på bra vägar. Motorvägarna är helt knäppa här nere, tänk dej en slingrig alpväg fast trefilig i båda riktningarna.

Framme vid djungelkanten väntade en tretimmars båtresa in i djungeln. Vi betalade inträdet till parken (SEK 2) och tog en lunch i väntan på båten. Båtarna var långa träiga skapelser och man satt under vattenytan, inte så bekvämt men bra fartkänsla. Vi åkte djupare och djupare in i djungeln och såg vattenbufflar och apbebisar som badade på flodbanken, kände sig lite som Mr Marlow i Heart of Darkness.

2003-06-17_13.12.52

Kom fram till en liten by och installerade oss i en hydda bredvid en australiensisk konstnärsfamilj. Spenderade kvällen med dessa trevliga grannar och de lovade ta med oss på australiensisk fotboll nar vi kommer till Melbourne om två veckor.

Taman Negara är världens äldsta regnskog, 130 miljoner år gammal. Den påverkades aldrig av någon av istiderna och inga vulkanutbrott eller andra geologiska fenomen har påverkat den. Här finns också världens högsta träd som kan bli lika högt som ett tjugovåningshus. Mellan dessa träd har man byggt små, små hängbroar, Canopy Walkway, dessa testade vi.

Vi vaknade av att tupparna började gala, först klockan tre och sedan klockan sex. Tog en banana pancake och färskpressad stjärnfruktsjuice till frukost och tog sedan båten över floden till djungelresorten. Det var bara knappt två kilometer att gå men efter några minuter var vi helt genomblöta av svett och fukt. Hela tiden hörde vi surrande ljud från fåglar, insekter, ödlor och djur vi inte ville veta något om. Hängbroarna var riktigt bra, du går uppe bland stammar och trädtoppar på mellan 20 och 40 meters höjd, inget för höjdrädda. Fortsatte upp till en närbelägen kulle för att få bra vyer över regnskogen.

2003-06-18_13.28.06

Efter tre dagar lämnade vi regnskogen och tog djungeljärnvägen norrut till Kota Bharu. Det var några fina vyer längs vägen men åtta timmars resa var alldeles för långt – ta bussen istället.

    Fatal error: Allowed memory size of 536870912 bytes exhausted (tried to allocate 524288 bytes) in /storage/content/72/143672/attresa.nu/public_html/wp-includes/class-wp-walker.php on line 393