Sidmeny
Kategorimeny

Publicerad av den 21 augusti, 2003 i Brasilien, Tema: Jorden runt | 9 kommentarer

Brasilien: Rio de Janeiro

Brasilien: Rio de Janeiro

Rio kallas för Cidade Maravilhosa, den fantastiska staden. Och det är svårt att tänka sig ett vackrare läge för en stad, insprängd mellan atlantkusten och höga regnskogsklädda granitberg. Sju miljoner cariocas bor här, hälften i kåkstäderna och resten spridda i stadsdelarna Flamengo, Botafogo, Copacabana, Ipanema, Tijuca och Leblon.

Vi hade delat upp våra tre dagar i Rio i en shoppingdag, en sightseeingdag och en stranddag. Shoppingen är bra men inte lika bra som i Argentina. Betade av vår shoppinglista och det enda vi inte lyckades hitta var Segafredokoppar.

Vår dagsryggsäck har blivit en egen souvenir nu, med oljefläckar från Sydafrika, hundbajsflackar från Argentina och kaffefläckar från Brasilien.

Sightseeingdagen började vi med att åka upp på sockertoppen med linbanan. Dyrt, men utsikten är bedövande. Tog en cerveja och gjorde det som är roligast när man har semester – vi såg folk gå till jobbet.

2003-08-19_09.58.04

Att vandra omkring i centrala Rio är närmast en surrealistisk upplevelse. Inte långt från centrum ser du kåkstäderna slingra sig fast vid bergssluttningarna samtidigt som ultramoderna skapelser blandas med tomma fasader och gamla kolonialbyggnader. Petrobrasbyggnaden ser ut som Rubiks kub och alldeles bakom den tornar sig Foncecas postmodernistiska Cathedral Metropolitana upp sig mot himlen. Avslutade turistandet med att ta bergbanan upp de 700 metrarna till Cristo Redentor. Han kändes stor.

2003-08-19_14.58.56

Tro det eller ej men de spelar The Sounds med hyfsat hög rotation på MTV.

På kvällen gjorde vi caipirinhas på hotellrummet och firade att vi lyckats ta oss landvägen från Buenos Aires till Rio på endast köksspanska. Cachacan var billig och stark.

Ipanema är den mest mondäna stranden men Copacabana den mest livfulla. Professionella gå-ut-och-gå-med-hundar-anställda kan ha upp till tio olika hundar samtidigt! Gamla par sitter på uteserveringarna och dricker drinkar och åter råa köttbitar. Försäljare säljer precis vad som helst. Vi hade bestämt oss för att äntligen ta reda på det, skivar eller klyftar brasilianarna sin lime i caipirinhan? Svaret är att det finns massa olika sätt men tre som är lite vanligare:

 • Klyfta i åtta klyftor
 • Skiva i tunna skivor
 • Skär i småbitar, runt 20 stycken

Så här gör du en caipirinha:

 1. Dela en stor eller två små limes på valfritt sätt (se ovan), lägg i en shaker.
 2. Lägg på socker efter smak, minst en matsked. Brasilianarna använder vitt raffinerat socker som snabbt löser sig med limen.
 3. Krossa limen med en speciell träpinne. Har du inte en sådan, finns att köpa i pretto köksbutiker, går det bra med en gaffel eller lång sked.
 4. Häll på krossad is.
 5. Fyll upp med cachaca, sockerrörsbrännvin. Pitu finns på systemet, annars går vit rom eller vodka bra. 5 cl är lagom.
 6. Skaka!
 7. Häll upp i glas och servera med sugrör.

2003-08-19_18.22.26

Brasilien måste ha planetens sämsta TV-program. De kör en sjuk variant av dolda kameran som går ut på att förnedra offren så att de börjar slåss (typ hälla en spann vatten över huvudet eller lura ner dem i en grop de inte kan komma upp ifrån). Och på söndagar är det mastodontsändningar av modell italiensk lekshow. Som om inte det vore nog så har de Jesusprogram på prime time varje dag.

Igår gjorde vi det som många fotbollsfans runt om i världen drömmer om, vi såg en match på Maracanastadion. Denna ovala skönhet är världens största fotbollsstadion och man tror att minst 200 000 såg VM-finalen 1950 mellan Brasilien och Uruguay. Har spelade också Pelé sin sista match och Rock Im Rio slog publikrekord här för några är sedan. Matchen mellan Flamengos och Sao Caetano var dock ingen höjdare, 1-0 till Flamengos, och den brasilianska ligan är långt ifrån lika underhållande som de bästa europeiska. Spelarna är påfallande unga och det är svårt att se några som helst linjer i spelet. Men de gillar Henke Larsson i alla fall.

2003-08-20_21.10.46

Det är lätt att känna sig paranoid när man reser i Brasilien (speciellt när man läst Dangers & Annoyances-kapitlet i Lonely Planet). Men gör dej själv en tjänst och slappna av när du kommer hit. Visst, en tredjedel lever i fattigdom, korruption och polisbrutalitet är vardag men för att väga upp detta har de fotboll, samba, stranden och cachaca. Som en vän till österrikaren vi träffade sa: En stunden kan du se det vackraste du sett i hela ditt liv. Andra stunden det värsta.

Tack för att du tog dej tid att läsa, nu åker vi hem.

  Fatal error: Allowed memory size of 536870912 bytes exhausted (tried to allocate 524288 bytes) in /storage/content/72/143672/attresa.nu/public_html/wp-includes/class-wp-walker.php on line 393