Sidmeny
Kategorimeny

Publicerad av den 4 augusti, 2003 i Argentina, Chile, Tema: Jorden runt | 5 kommentarer

Argentina: Buenos Aires

Argentina: Buenos Aires

LanChiles Airbus 340 tog oss från Auckland till Santiago, en av de längsta resor kommersiella flygplan kan flyga, nästan 12 timmar. Vi hade bokat hotell men hade glömt en sak, vi passerar ju datumgränsen nar vi åker från Nya Zeeland till Chile. Följaktligen hade vi kommit en dag för tidigt till Chiles huvudstad. (Vi åkte den 30:e kl. 17.10 och kom från den 30:e kl. 12.50.) Det gjorde inte så mycket, de hade plats på Hotel París. Vi kom också på att vi inte kan spanska.

Jetlaggade som vi var tog vi bara en snabb tur på stan innan vi lade oss i hotellrumssängen och bläddrade igenom alla 67 kanaler som var inprogrammerade på TV:n.

I dag har vi vandrat runt Santiago och det är väl knappast världens vackraste huvudstad. Men missa inte Cerro Santa Lucía, en liten men mycket hög kulle mitt i staden belägrad med branta trappor.

2003-07-31_11.36.22

Argentinas 1900-talshistoria är mer intressant än dess forntida. Spanjoren Juan Díaz de Solís var den förste europé som i jakt på guld och silver utforskade Argentina, Uruguay och Paraguay. Men här fanns inte så mycket ädla metaller och spanjorerna tappade intresset. De som blev kvar blandade sig med den ursprungliga indianbefolkningen och levde på den boskap som spanjorerna lämnade efter sig. När spanjorerna kom tillbaka i slutet av 1500-talet såg de att boskapen levde vidare i estancior – ranchen som kom att symbolisera Argentina, men som också var den viktigaste sociala och kommersiella institutionen för Argentinas utveckling. Det var också på dessa som den argentinska gauchon, motsvarigheten till Amerikas cowboy, levde.

Pa 1820-talet började frigörelserörelser växa sig starka i hela Sydamerika, gemensamt för dem var att de ville bli av med spanjorerna. Under general José de San Martín utropades Provincias Unidas de Sudamérica.

Juan Perón föddes 1895 i Buenos Aires. Som liten pojke flyttade hans familj till Patagonien för att försöka starta en fårfarm. Här såg han hur brittiska intressen styrde ekonomin i stora estancior. Perón blev känd efter en militärkupp 1943. Som minister för National Department of Labour lyckades han effektivt bygga upp en stad som drabbats av en jordbävning, en händelse som fick stort genomslag över hela Argentina. Det var också i denna stad han träffade Evita, som också är en av de största gestalterna i Argentinas historia. 1946 lyckades Perón vinna valet, mycket tack vare Evita. Arbetarklassen gillade honom eftersom han favoriserade argentinska industrier och jobbade för att bli oberoende av brittiskt kapital. De konservativa nationalisterna tydde sig till honom eftersom de inte gillade de kosmopolitiska estanciaägarna, och de intellektuella gillade hans avståndstagande från utländska pengar. Men det var kanske hans karisma som var avgörande. Som attaché hade han besökt nazityskland och faschistitalien och sett hur viktigt det var med offentliga spektakel. Från balkongen på Casa Rosada höll han, och lika karismatiska Evita, tal till arbetarklassen. Peróns lyckades legitimera fackföreningar, införa pensioner och lagstifta om lägstalöner. De införde kvinnlig rösträtt 1947, flera årtionden innan Schweiz, och universitetsutbildningar var inte längre bara till för överklassen. Likväl var han inte främmande för att använda tortyr och stora författare som Jorge Luis Borge censurerades. 1955 avsattes han i en kupp och flydde till exil till Spanien. Evita dog i cancer 1952, 33 år gammal, och i exil hittade han en ny, inte lita karismatisk fru. Tillsammans med ett antal bisarra rådgivare, inklusive hans personliga sekreterare, López Rega, spiritualist och högerextrem, planerade han för sin återkomst till Argentina. Ett trick var att låta Rega ha ritualer vid Evitas döda kropp sa att Peróns nya fru skulle få lika bra egenskaper. 1973 kom han tillbaka till Argentina bara för att dö ett år senare. Hans fru Isabel tog över styret.

1974 började Regas och Isabelitas nya statsterroriststyrka mörda intellektuella och vänsteraktivister. Gerillan svarade med bombningar, kidnappningar och rån, ofta med militären som mål. 1976 tog generalerna Videla, Massera och Viola makten genom en militärkupp, och detta skulle leda till den mörkaste tiden i Argentinas historia. Under 1976 till 1983, kallat för Guerra Sucia (smutsiga kriget) tror man att 30 000 människor försvann. Militären konsumerade de mesta av pengarna och ekonomin kollapsade med inflation på 100% varje år. Men ironiskt nog var det ett militärt uppdrag som gjorde slut på militärjuntan. För att blidka de allt mer revolutionära argentinarna invaderade general Galtieri 1982 Falklandsöarna. De hade inte räknat med Thatchers krigsvilja (även hon hade problem med opponionssiffrorna i England) och kriget blev kort. Alfonsín blev den nya presidenten som lovade att ställa juntamedlemmarna inför rätta. Pressad av militären bestämde han att lägre officerare inte kunde straffas eftersom de bara följde order. Detta gjorde att Personer som Alfredo Astiz, misstänkt att ha mördat svenskan Dagmar Hagelin, ej kunde straffas. Fortsättning lär följa. Och slutligen, 2001 avgick De la Rúa efter upplopp i centrala Buenos Aires.

Vi kom till Buenos Aires för tre dagar sedan och det var 16 grader varmt. Tog lokalbussen in till stan (1,5 timmar, 5 SEK) och gick av vid Av 9 de Julio, världens bredaste gata, 16 filer. Vi kunde ingen spanska men till slut förstod den äldre portiern att vi ville stanna tre nätter på Hotel Alcazar, Av de Mayo. Tog en tur på staden, gick ner längs Av de Mayo och fram till Casa Rosada. Tog kort på balkongen som Evita, och även Madonna, stod på. Vidare till Av de Florida för att titta på shoppingutbudet. Det är billigt. Det märkliga är att märkesvaror, som brukar kosta lika mycket vilket land man än är i, är så billiga. Några exempel: Adidas/Puma-sneakers: 300 SEK, Lacostetröja: 280 SEK, Christian Dior-skjorta: 200 SEK, Hugo Boss-kostym: 4500 SEK, Samsonite kabinväska: 350 SEK.

Dag 2: Barerna i Buenos Aires är utsökta och gamla. Vi började dagen med att gå till den mest berömda, Café Tortoni från 1851. Kaffet är starkt och kyparna har vita förkläden. Och de kan bara spanska. Vår nyinköpta spansk-engelska ordbok kom väl till hands.

2003-08-02_11.12.22

Buenos Aires mest berömda sevärdhet är, tro det eller ej, en kyrkogård. Argentinarna är besatta av döden, här firar de kända personers dödsdatum istället för födelsedagar. Recoleta är namnet på kyrkogården, fast kyrkogård är nog fel namn, stället är fullt med små och stora privata mausoleum. Ett gammalt ordspråk säger att ”det är lättare att leva ett extravagant liv än att bli begravd på Recoleta”. Vi tog kort på blommorna vid Evitas grav och fortsatte ned mot Museo Nacional de Bellas Artes. Den argentinska våningen är bäst, missa inte Angel Della Valles La vuelta del malón. Gick vidare till Puerto Madero och kollade in lyxrestaurangernas menyer. En huvudratt för 95 SEK lät rimligt. Avslutade kvällen med actionkomedin Pirates of Carribbean.

2003-08-02_13.10.52

Dag 3: Ofrivillig sovmorgon till 11.30. Har fortfarande problem med jetlaggen. Tog en morgonpromenad till teaterkvarteren och åt frukost – café, jugos naranjas och tostedas mixtro. Det regnade idag och vi skulle se på fotboll. Boca Juniors och River Plate är de bästa lagen i Argentina, vi skulle se River Plate ta emot Nuevas Chicago. Stadion tog 80 000 åskådare och var gammal som gatan. Åskådarna hoppar och sjunger flertoniga sånger till trummor – mäktigt. Igår började den argentinska ligan så det är omöjligt att köpa River Plate-tröjor, de är slutsålda i hela stan. Men de reade ut Salaströjorna. Första halvlek var rätt trist på den dyblöta gräsmattan. Det finns noll Håkan Mild-typer i varje argentinskt fotbollslag. Desto fler som står still och pekar vart lagkamraterna skall springa. I början av andra halvlek lyckades bortalaget nicka in ett inlägg och de fick glädjefnatt. Varade i två minuter då River kvitterade på ett identiskt inlägg. Med fem minuter kvar fick River en tveksam straff som slogs in i krysset (precis som i FIFA). Bortalagets supportrar började bryta loss sätena och kastade in dem mot planen. Det var nog vardagsmat.

2003-08-03_15.56.50

På kvällen käkade vi pizza, det går åt en halv buffelmjölkning till varje pizza. Och de serverar planetens näst största portioner, Brasilien skall tydligen vara värst.

Dag 4: Färgglada stadsdelen La Boca besökte vi idag (japp, härifrån kommer Boca Juniors). Lite turistvarning med tangokurser osv. men helt ok. San Telmo, tangons födelseort fick också ett besök. Söndagar skall tydligen vara bäst har med antikmarknader. I morgon åker vi ut på Pampas och ser om någon enstancia kan ta emot oss. Sandra är sugen på att ringmärka kossor.

    Fatal error: Allowed memory size of 536870912 bytes exhausted (tried to allocate 524418 bytes) in /storage/content/72/143672/attresa.nu/public_html/wp-includes/comment-template.php on line 1712