Sidmeny
Kategorimeny

Publicerad av den 14 april, 2013 i Portugal | Inga kommentarer

Portugal: Lissabon

Portugal: Lissabon

Portugals huvudstad är fastlandseuropas mest västliga huvudstad och har endast en halv miljon invånare, även om dess förstäder snart helt integrerats i staden. Staden är placerad vid Tejos mynning och är kuperad, vilket bland annat innebär bergbanor och en berömd hiss som inslag i stadsbilden. Mer om hissen senare.

Vårt första besök i Lissabon var när vi förflyttade oss mellan Algarve och Óbidos. Tanken var att kombinera ett lunchstopp med att utforska området där Expo 98, även kallad världsutställningen, höll till. Området byggdes upp helt från ingenting med bland annat Vasco Da Gama-bron (Europas längsta då den byggdes), Orientstationen och Lissabons Oceanarium.

2012-07-14 15.35.14

Vi började med en promenad och tog en bättre lunch på en brasiliansk restaurang granne med Portugals paviljong från Expo 98, ritad av Siza och de Moura. Paviljongen är helt klart värt ett besök med sitt gigantiska, tunga stentak som liksom svävar över de två bärande väggarna. Närliggande Orientstationen är också ett måste, ritad av Santiago Calatrava som i Sverige kanske är mest känd för att ha ritat Turning Torso.

2012-07-14 15.42.12

Oceanariet i Lissabon är Europas största, ritat av Chermayeff som också ritat motsvarande i Osaka. Har man varit på andra liknande sevärdheter så vet man vad som väntar, och det blir lite Stendahls syndrom när man tittar in i den femte gigantiska vattentanken med nya fiskar. Det mest intressanta var nog informationsfilmerna om byggnationen samt de som beskrev hur de bytte vatten och opererade fiskarna.

Och som vanligt får vi initiativ om utrotningshotade arter samtidigt som det säljs barnarbetargosedjur från Bangladesh i museishoppen.

2012-07-14 15.59.17

Några dagar senare kom vi tillbaka til Lissabon och började sightseeingdagen med Torre Bélem, ett befästningsverk som blivit en symbol för de portugisiska sjöfararna. Vi fortsatte längs med Tejo och kollade in Padrão dos Descobrimentos, sjöfararmonumentet. Man får lite kommunistvibbar men det är onekligen mäktigt att se Henrik Sjöfararen med sina upptäcksresande da Gama, Magellan och de andra.

Henrik Sjöfararen var ingen sjöfarare men finansierade flera av Portugals upptäcksresor och grundade också skeppsvarv och en skola för nautiska och kosmografiska studier i Sagres, Algarve. Portugisiska versionen Henrique o Navegador låter således som ett bättre namn på honom.

Vi fortsatte vår tur med att vandra på rutnätsgatorna i Baixa, en stadsdel som byggdes upp efter jordbävningen 1755. Här finns bland annat världens första byggnadskonstruktioner som skall förhindra omfattande skador vid jordbävningar. Stadsdelen domineras av mosaikklädda shoppinggator men på de mindre bakgatorna hittar du små, fina fiskrestauranger där du kan äta lunch med the locals. Det var vad vi gjorde.

2012-07-19 13.48.49

Elevador de Santa Justa var vårt nästa stopp, kanske turistfällan nummer ett i Lissabon. Men när hissen byggdes i början av 1900-talet, tillsammans med andra hissar och bergbanor, var det ett verkligt problem som skulle lösas. Hur skulle man förenkla framkomligheten mellan stadsdelarna när det var så kuperat?

Kön till hissen var väl en 25-30 minuter strax efter lunchtid i slutet av juli.

2012-07-19 15.31.21

Vi styrde stegen mot den kanske mest kända serviceinrättningen i Lissabon, Café A Brasiliera, i stadsdelen Chiaro. Kafét introducerade bica, Lissabons variant av espresso som företrädesvis serveras med socker. Men mest känd är kafét för alla intellektuella och konstnärer som hängde här med sina absinthglas och tomma plånböcker. Betalade gjorde de med tavlor som går att beskåda ovanför bardisken.

2012-07-19 16.01.26

Vi beställde några Pastéis de Nata, sippade på en bica och andades in atmosfären.