Sidmeny
Kategorimeny

Publicerad av den 8 april, 2013 i Portugal | Inga kommentarer

Portugal: Berlengas

Portugal: Berlengas

Berlengas är ett gäng öar utslängda i Atlanten, runt 15 kilometer utanför Peniche på Portugals västkust. Öarna är naturreservat och bebos endast av några forskare. Sommartid är den stora ön, Berlangas Grande, ett populärt turistmål och det går att ta sig dit med båt.

En tripp till Berlengas är en heldag då resan ut tar en till två timmar beroende på vilken typ av båt du väljer. Vi tog en variant som tog ungefär en och en halv timme. Prepare for a bumpy ride. Framme på ön möttes vi av en vik med en mindre badstrand, en camping och ett antal mindre restauranger. Vi bestämde oss för att försöka oss på en vandring till toppen (85 meter över havet, men kändes mer) där det finns en fyr, och kanske fortsätta ner till fortet.

2012-07-17 12.39.45

Fyraåringarna gav upp efter 45 minuter då vi nått toppen och fortsatt en bit ner mot fortet. Vi stannade och käkade upp får medhavda lunch samtidigt som vi planerade för eftermiddagen. Vi kom fram till att det var bäst att dela på oss, sexåringarna fick kolla in fortet medan de yngre fick vända tillbaka till badstranden.

Fortet São João Baptista das Berlangas byggdes på 1600-talet på samma plats som ett kloster legat tidigare. Isoleringen må ha varit bra för munkarnas gudfruktan och koncentration, men mindre bra när pirater från Algeriet, Marocko och England gång på gång plundrade det. Fortet hade en avgörande roll 1666 då portugiserna lyckades stoppa den spanska flottan som skulle kidnappa Maria Francisca av Nemours när hon skulle gifta sig med Alfonso VI.

2012-07-17 14.32.13

Idag är fortet ett tillhåll för dykare som bor i vandrarhemsliknande förhållanden. Från bron och närliggande platåer går det utmärkt att bada och vattnet är väldigt klart och fint.

Vi avslutade dagen med en båttur längs med ön för att kolla in grottor och fiskar genom glasgolvet i båten. Helt klart värt en daytrip från fastlandet.

    Fatal error: Allowed memory size of 536870912 bytes exhausted (tried to allocate 419224 bytes) in /storage/content/72/143672/attresa.nu/public_html/wp-includes/comment-template.php on line 1712