Sidmeny
Kategorimeny

Publicerad av den 8 april, 2013 i Portugal | Inga kommentarer

Portugal: Algarve

Portugal: Algarve

Algarve är den Portugisiska solkusten som varje sommar går från 350 000 invånare till över en miljon, mestadels anglosaxiska turister. För svenskar är Portugal ett relativt ovanligt resmål, trots närheten till svenskfavoriter som Spanien. Vi kunde exempelvis inte hitta ett enda direktflyg från Göteborg under juli som passade med våra tider – märkligt.

Även i år följde vi det beprövade receptet att hyra poolhus hos någon av de större engelska onlinebokningsfirmorna. Vi var tre barnfamiljer, Hanssons, Oksvold och Cedervalls, som skulle spendera en vecka i Algarve och en vecka i Óbidos norr om Lissabon. Alla familjer med två vuxna och två barn i åldrarna fyra till sex år.

En sån här resa börjar alltid i januari/februari då de bästa husen bokas upp tidigt. Vi använder oss av bokningstjänster som Holiday Lettings, Owners Direct och Home Away. I Algarve föll valet på detta hus i utkanten av Albufeira. Du får helt klart mer hus för pengarna i Portugal än i Spanien, Frankrike och Italien. Vår erfarenhet är att Facebookgrupper är det bästa sättet att planera semester ihop med andra familjer.

Vi landade i Lissabon runt lunchtid, hoppade in i våra hyrbilar och var framme i Albufeira på kvällen. Albufeira som stad är inget speciellt, utan består sommartid mest av fulla, bleka engelsmän i 20-25-årsåldern.

2012-07-09 12.19.56

De första dagarna spenderade vi med att inviga poolen och att utforska badmöjligheterna längst kusten. I Albufeiraområdet föll valet på Praia de Galé som inte hade allt för mycket folk. Lunchrestaurangerna var prisvärda och utsikten fin, lite svårt att få parkering dock om man kommer sent.

Vi testade också ön Ilha de Tavira strax utanför Tavira. Du når ön med en kort båttur och när du kommer fram har du ett avslappnat häng framför dig utan bilar men med en hel del inhemska semesterfirare. Solstolar och parasoller hyrs ut enligt sedvanligt manér och det finns även möjlighet till att spela volleyboll och fotboll. Konkurrensen mellan restaurangerna är stor och du kan äta nyfångade skaldjur och fisk, eller varför inte prova på en cataplana, en lokal fiskgryta som serveras i speciella kopparskålar, som också har samma namn som rätten. Ackompanjeras lämpligen med en flaska iskallt vinho verde (ja, dagens vinho verde kan vara riktigt bra).

2012-07-09 16.04.49

I Albufeira ägnade vi en förmiddag åt någonting som är vanligt i framförallt Frankrike men som på senare år även börjar få fäste i Sverige – höghöjdsbanor. Vid en första anblick kan man tro att detta är något kommersiellt jippo för bakfulla turister men i själva verket är det en rolig och utmanande erfarenhet för hela familjen. Vi testade Parque Aventura som har banor från fyra års ålder och uppåt. Efter en övningsbana och minikurs på engelska blir du utrustad med sele, två karbinhakar samt en typ av släde att använda till zipline-banorna.

2012-07-10 14.38.59

Både små som vuxna barn stortrivdes.

Världens ände låg i Portugal ganska länge, närmare bestämt Kap Sankt Vincent längst ner i sydvästra Portugal. Redan de gamla grekerna ansåg att just här låg världen ände och döpte området till Ophiussa (ormlandet). Romarna kallade samma område för Promontorium Sacrum (heliga udden) och ansåg att det var här som solen gick ner. Utanför udden har också ett flertal sjöslag utspelats sig, där slaget 1780 mellan England och Spanien är det mest kända.

Vi tog våra hyrbilar den en och en halv timme långa resan till udden och parkerade några hundra meter från fyren med tillhörande muséum och kafé. Fyren har är den näst mest ljusstarka fyren i Europa och ljuset kan ses sex mil bort. Anledningen är förstå att detta är en av världens mest trafikerade farleder med fartyg som skall in i Gibraltar sund, till Afrika från Europa, eller tvärtom.

2012-07-11 12.29.49

Utsikten är bedårande med kraftiga vågor och stup som går 75 meter rakt ner i Atlanten.

Nästa dag ägnades åt mer aktiv semester, nämligen mountainbikecykling. Vi hade letat upp en firma som hyrde ut cyklar, guide och skjuts uppför berget Fóia (739 meter över havet). Idén var alltså att åka gammal Mercedesminibuss upp, cykla ner och samtidigt bli servade med iskall dryck och lunch. Ganska oslagbart koncept.

2012-07-13 12.55.36

Cyklarna var inte direkt av bästa kvalitet men utsikten var det inget fel på. Efter en ganska brant inledning blev vi serverade lunch i ett litet kafé i en liten by i närheten av spa-resorten Monchique. Varmt var det. Resterande delen var inte riktigt lika brant och de sista milen var det helt platt. Vi cyklade bland annat förbi Autódromo Internacional do Algarve, men det såg öde ut och de har fortfarande inte lyckats övertyga F1-cirkusen om att de skall lägga en tävling där.

2012-07-13 13.36.20

    Fatal error: Allowed memory size of 536870912 bytes exhausted (tried to allocate 524288 bytes) in /storage/content/72/143672/attresa.nu/public_html/wp-includes/class-wp-walker.php on line 393