Sidmeny
Kategorimeny

Publicerad av den 30 juli, 2013 i Kroatien | Inga kommentarer

Kroatien: Istrien med Rovinj och Kap Kamenjak

Kroatien: Istrien med Rovinj och Kap Kamenjak

Rovinj är en sådan där liten stad som charterkatalogsfotograferna älskar att ta kort på. Byggd på en udde och en gammal stenkyrka i mitten.

Istrien

Resan från Slovenien till vårt hus i södra Istrien skulle bara ta en och en halv timme enligt GPS:en. Det blev drygt tre timmar. Anledningen är små vägar och en inte allt för effektiv gränspassage. Då Kroatien nyligen blivit EU-medlemmar var vi lite frågande till passkontrollen. Den västra vägen längs med kusten hade sannolikt varit ett bättre val.

Vårt hus, Villa Ingrid, låg en halvtimme norr om Pula mittemellan öst- och västkusten. Den hade det mesta man behöver i form av pool, wifi och AC. Förutom att AC:n inte fungerade i vårt rum. Trots två lagningsförsök av servicetekniker under veckan. ”Lagningarna” gjorde sannolikt också att ytterligare två aggregat gick sönder senare under veckan.

Kroatiskt vin

Rovinj

Första dagen tog vi bilarna och styrde mot Rovinj, den kanske främsta semesterorten i Istrien. Staden har runt 15 000 invånare och består nästan enbart av äldre stenhus. Efter lite cirkulerande hittade vi en parkeringplats och tog en promenad i stadskärnan. Vid marinan ligger turistkrogarna på rad med sina inkastare och menyer på Google Translate-svenska. Vi skippade dessa för att istället tillämpa det gamla tricket att gå ett par gator in från huvudgatan. Där hittade vi en mindre italiensk krog med bra mat men långsam service.

I den trettiofemgradiga hettan kändes bad lockande. Längs Rovinjs västra kustremsa hittade vi en liten strand/klipphäll där vi baxade ner barnvagnen och kidsen. Det var skönt men inte helt barnvänligt för yngre barn.

Rovinj

Kap Kamenjak

Dagen efter tog vi bilarna söderut till den yttersta spetsen av Istrien, en nationalpark med namnet Kap Kamenjak. Inträdet till parken var beskedliga 30:- och sista fem kilometrarna spenderades på dammiga grusvägar med vassa stenad. Hastighetsbegränsningen var 20 km/h och det gick helt enkelt inte att köra snabbare.

Udden har ett rikt vägnät av dessa grusvägar vilket gör att du, i teorin, kan hitta en helt egen strand. Vill du ha viss service i form av mat och toaletter finns det dock inte mer än en handfull att välja på.

Vi hade läst på om sköna Safari Bar så vi följde skyltarna dit. Det visade sig vara ett helt korrekt val.

Safari bar Kap kamenjak

Istrien har inga naturliga stränder utan det du bjuds på är klippor eller konstgjorda stränder. Kap Kamenjak är 100% klippor och de är inte klippor som i Bohuslän, utan vassa klippor. Badskor är därför ett måste, och de skyddar också mot sjöborrar. Ett tält för skydd mot solen rekommenderas också.

Safari bar är en djungelbar som ligger gömd i vegetationen en bit ovanför vattnet. Det blev därför ett perfekt tillfälle att svalka sig från solen med hjälp av trädens skugga och en kall Karlovacko. Maten är helt ok med grillade calamaris, cevapčići, oliver och ost. Men det bästa var miljön med bordtennisbord, alternativ lekplats stora gungor och så vidare.

Eftermiddagen bjöd på mer bad, sol och dammiga grusvägar.

Fatal error: Allowed memory size of 536870912 bytes exhausted (tried to allocate 88 bytes) in /storage/content/72/143672/attresa.nu/public_html/wp-includes/cache.php on line 621