Sidmeny
Kategorimeny

Publicerad av den 1 augusti, 2013 i Kroatien | En kommentar

Kroatien: Groznjan, Motovun och Brijuni

Kroatien: Groznjan, Motovun och Brijuni

Efter ett par dagar i solen var det dags att röra sig lite. Valet föll på Glavani Park, en äventyrspark med höghöjdsbanor, ziplines och en stor trägunga.

Glavani Park

Parken hade fått idel toppbetyg på Tripadvisor så vi misstänkte att det var riggat med kompisar till ägaren. Men så var det inte. När man bygger höghöjdsbanor i Sverige är det säkerhet först och det är inte ovanligt med en undre åldersgräns på 11-12 år. Så är det inte på kontinenten utan fokus är på att alla skall vara med.

Glavani park har tre höghöjdsbanor, en som är två meter hög, en som är sex meter och den svåraste och mest fysiska som har en höjd på 10 meter. De två sista avslutas med ziplines som är upp mot 200 meter långa.

Glavani

Vi fick på oss utrustningen och kidsen fick börja med en övningsbana för att se att de förstått instruktionerna. Sedan fortsatte de med tvåmetersbanan och de som var sex och sju år gick sexmetersbanan. Vi vuxna fick även prova på tiometersbanan samt en läskig trägunga. Vi firades upp med hjälp av en vinsch och fick sedan själva dra i en tamp för att ta bort säkringen. Sjukt läskigt.

Motovun

Dagen därpå styrde vi bilen norrut mot de välbevarade befästa byarna som finns uppe på kullar i Istrien. Den första byn vi besökta var Motovun. Vi parkerade nedanför byn och tog bussen upp tillsammans med ett antal svettiga pensionärsturister. Byn och utsikten var vacker men det räckte med en timme för att se hela byn, inklusive ett glasstopp.

Dessa trakter är tryffelland och det säljs tryfflar, tryffelolja och tryffelost i varenda affär. Faktum är att världens största tryffel på 1,3 kilo hittats just här.

Motovun

Grožnjan

Nästa by att besöka blev Grožnjan. Grožnjan är mindre än Motovun och både lugnare och vackrare. Byn var öde då ett gäng konstnärer flyttade hit under 60-talet och sedan dess finns det ett stort antal mindre ateljéer att besöka. Vi tog ett var på byns bakgator och avslutade med en gnocchilunch. Dränkt av tryffel.

Groznjan

På vägen hem tog vi omvägen runt Limskikanalen och vi kan sammanfatta det med att det inte var värt en endaste kilometer extra. Speciellt inte om man har nära till Norge.

Brijuni

En semestervecka vid havet utan en båttur är ingen riktig semestervecka. Tyvärr finns det ont om fina öar att åka ut till runt Istrien, så vi fick nöja oss med Brijuni. Brijuniöarna är mest kända för att de var Titos semesterort under några årtionden. Han spenderade nästan halva året här och hade hov för internationella filmstjärnor och kompisar i diktaturklubben. Ett av hans favoritprojekt var att bygga upp en djurpark med exotiska djur som han fick från sina afrikanska och sydamerikanska diktatorkollegor.

Brijuni

Vi tog en turistbåtstur runt öarna på två timmar för att sedan bli ilandsatta på en mindre ö. Där spenderades tre timmar med att bada och att söka skydd från solen. Avslutade dagen med att kolla in amfiteatern i Pula.

Pula

En vecka är helt klart tillräckligt för att klara av Istrien. Prisläget är relativt lågt på mat men det är inte helt lätt att hitta riktigt bra restauranger. Nästan alla har identiska menyer. Inlandet var en positiv överraskning medan kusten var ungefär som förväntat.

    Fatal error: Allowed memory size of 536870912 bytes exhausted (tried to allocate 262144 bytes) in /storage/content/72/143672/attresa.nu/public_html/wp-includes/class-wp-walker.php on line 393