Sidmeny
Kategorimeny

Publicerad av den 9 mars, 2014 i Italien | Inga kommentarer

Italien: Turin

Italien: Turin

Turin är huvudorten i Piemonte och Italiens fjärde största stad efter Rom, Milano och Neapel. Här bor knappt en miljon invånare och det var hit vi skulle på ett dagsbesök med familjen i dag.

Staden är en industristad och inte särskilt vacker, speciellt innerstaden är trist med sina rutmönster av gator och knappt någon ondulerande terräng alls. Men vi börjar en bit utanför stadskärnan.

Museo dell’Automobile di Torino

Bilmuseumet i Turin är värd en omväg för alla som är det minsta intresserade av bilhistoria och formgivning. Det är ungefär så långt från fula, massproducerade tyska bilar man kan komma. Fokus är naturligtvis på italienska bilar men det ges även utrymme för engelska och franska skönheter – totalt består samlingen av 200 bilar. Personliga favoriter inkluderare Fiat Turbina (1954, bilden nedan), och den nästan kompletta Ferrarisamlingen. Räkna med att ett besök tar ungefär två timmar. Ironiskt nog var det väldigt svårt att få tag på parkeringsplatser till bilmuséet.

2013-07-29 12.10.46

Upprymda av de sköna formerna av pressad plåt tog vi oss in till stan, med omvägen runt Fiats gamla fabrik Lignotto.

Lignotto

Fabriken ritades av den unge arkitekten Matté Trucco och när den stod klar 1923 var det världens största bilfabrik. Le Corbusier kallade den för ett av de mest imponerande byggena inom industriarkitektur, men det som byggnaden är mest känd för är dess testbana (!) på taket. Bilarna monterades på en produktionslinje som tog dem högre och högre upp i huset, tills de nådde våning fem och testbanan. Bilden nedan visar byggnaden 1928.

Fabriken blev omodern under 70-talet och stängdes 1982. I dag är den ombyggd till köpcentrum, hotell och teater.

Guido Gobino

Efter Fiat är Turin mest förknippat med choklad. Här anordnas en populär chokladfestival och bara en sådan sak som att du kan köpa ett Chocopass som ger dig möjlighet till upp till nio chokladprovningar. Bland framstående chokladmakare kan nämnas Caffarel, Peyrano och Guido Gobino.

Vi hade läst mycket gott om den sistnämnda och bestämde oss för att satsa på en seriös chokladprovning. Då ingen information gavs om hur mycket choklad som ingick beställde vi tre tallrikar och två potenta chokladdrycker.

Big mistake.

2013-07-29 04.12.38

Efter enträget provande klarade vi av att sänka hälften av pralinerna, fördelat på två vuxna, en sjuåring och en femåring. Resten fick vi snällt be om en doggy bag för. Men chokladen var inget mindre än fantastisk.

Innan vi tog vägen hem till Bergamasco tog vi en slingrig biltur upp mot klostret Sacra di San Michele, mest för att se på utsikten.