Sidmeny
Kategorimeny

Publicerad av den 1 augusti, 2013 i Italien | 4 kommentarer

Italien: Piemonte med Barolo och Barbaresco

Italien: Piemonte med Barolo och Barbaresco

”Som Toscana fast utan turister” – så låter klyschan om Piemonte, frågan är om det stämmer? Vi spenderade en vecka i hjärtat av Piemonte för att avgöra om byar som Barolo och Barbaresco kan slå konkurrenterna i Chianti och Montalcino. Så här gick det.

Piemonte

Piemonte ligger i nordvästra Italien med Turin som huvudort. Norr om Piemonte ligger Valle d’Aosta, västerut ligger Frankrike, i söder har vi Ligurien och österut har vi Lombardiet med Milano. Storleksmässigt är Piemonte lite mindre än Småland och här bor drygt fyra miljoner invånare.

Denna del av Italien får anses vara en av de mer välmående med tung industri i Turin och bördiga jordbruksbygder i dalgångarna.

Bergamasco

Vår utgångspunkt för veckan var Bergamasco, en liten sömning by en halvtimme sydväst om Alessandria och en knapp timme öster om Alba. Huset vi bodde låg lite i utkanten av byn och ägdes av en engelsk familj – inte helt ovanligt. Så när som på AC var huset väl utrustat med bra köksutrustning, pool, Xbox och stora sovrum med balkonger.

Bergamasco

Bergamasco har runt 300 invånare och är väl kanske mest känd för en annan innebörd, hundrasen Bergamasco. Denna hund är dock döpt efter den större staden Bergamo i Lombardiet. Byn är sinnebilden av sömnig landsbygd, här finns nästa inga ungdomar och det finns nästan lika många traktorer som personbilar. Vi nyttjade mest byns bageri på morgonen och slaktaren på kvällen.

2013-07-28 05.42.50

Barolo

Barolo är kanske Italiens mest kända vin, tillsammans med supertoscanor och Amarone. Schablonbilden av Barolovin är att de är sträva, dyra viner som kräver upp till 20 års flasklagring för att mjuka upp. Lyckligtvis är det inte fallet i dag.

Alla Baroloviner görs av nebbiolo och måste ha en alkoholstyrka på minst 13%. Vidare krävs minst tre års lagring innan de får säljas, alternativt fem år om producenten vill sätta Riserva på etiketten. Terroiren kännetecknas av kalksten och kuperad terräng med småkullar.

2013-07-28 12.44.26

Vinerna gjordes länge mycket tanninrika för att klara av lång lagring. I takt med att vinmarknaden blev allt mer globaliserad i slutet av 70-talet, med hård konkurrens från USA, Australien och Sydafrika, blev det svårare och svårare för klassiska vinområden som Bordeaux, Bourgogne, Toscana och Barolo att sälja sina viner. Yngre producenter började då att experimentera för att få fram mer moderna viner, dvs. viner med mindre tanniner och mer frukt som inte kräver lika lång lagring.

I Barolo pågick detta under 80-talet och fick namnet Barolo wars av internationella vinskribenter. En av idéerna var att minska andelen nebbiolo till 90% men detta blev aldrig realiserat. Det gick, och går än i dag, rykten om att de producenter som vinifierar modernt blandar i druvor som barbera, cabernet sauvignon och syrah, men detta har inte kunnat verifierats. Resultatet av kriget blev att båda läger finns kvar men att polariseringen inte är så stor som den var under 80-talet, mycket beroende på modernare utrusting vid vinifieringen.

Barolo enotek

Även jordmånen påverkar naturligtvis vintypen. De lite mer bördiga kullarna runt byn Barolo och La Morra ger fruktigare/modernare viner, medan den kargare jordmånen i Serralunga och Monforte ger mer klassiska Baroloviner.

Vi tog de vackra små vägarna över kullarna från Bergamasco till Barolo, en bilresa på en timme. Det kändes lite konstigt att denna lilla by är hemvist för ett av de absolut starkaste varumärkena i hela vinvärlden. En by med färre än 700 invånare. Vi tog en promenad genom byn som var full av små enotek, restauranger och glasskaféer. Inte så turistiskt som vi hade förväntat oss.

Efter ett glasstopp för att blidka kidsen begav vi oss till Enoteca Regionale del Barolo, odlarnas egna enotek beläget i den gamla borgen Castello Falletti. Här finns viner från 180 av Barolos producenter representerade och varje dag ges du möjlighet att få provsmaka fyra olika. Personalen får inte rekommendera specifika viner då de skall representera alla producenter, men de svarar gärna på dina frågor. Provningen kostar några euro men dras av när du köper vin.

Tänk på att enoteket är stängt tisdagar och onsdagar.

På vägen hem till Bergamasco stannade vi till i ett lunchsömningt Alba för en måltid. Enkelt, men fantastiskt gott.

2013-07-28 03.41.46

Barbaresco

Barbaresco går ibland under epitetet Barolo light eller Barolos kvinnliga kusin, beroende på dess något lättare karaktär. Precis som i Barolo görs vinerna på 100% nebbiolo och reglerna säger att vinerna måste lagras minst två år (fyra år för Riserva), varav ett år på ekfat. Klimatet är lite varmare än Barolo vilket gör att druvorna mognar tidigare och får en fruktigare karaktär. Tanninerna är dock fortfarande närvarande men de tenderar att mjukas ner snabbare än för Barolo. Som tumregel kan man säga att en Barbaresco kan lagras fem till tio år. Vintypiska kännetecken för Barbaresco är körsbär, anis, fänkål och tryffel.

2013-08-01 02.25.19

Produktionen i Barbaresco är inte särskilt stor, endast en tredjedel av den i Barolo. Det kan vara en av orsakerna till att varumärket inte är så känt runt om i världen.

Även den lilla byn Barabaresco, 650 invånare, har ett odlarenotek vackert beläget i byns kapell. Konceptet är det samma som i Barolo, du har möjlighet att prova och köpa viner från representerade odlare. Men innan enoteket hann vi med en kombinerad vin-/matavsmakning precis mitt i byn. Kidsen halsade Coco-cola, svenskparet bredvid grälade samtidigt som vi såg en strid ström av utländska vinturister i Range Rovers anlända till och avlägsna sig ifrån den lilla gudsförgätna byn. Helt vindstilla var det.

2013-08-01 01.44.56

Vägen hem var fantastisk. Om jag förstod det rätt hette den SP51.

2013-08-01 12.49.34