Sidmeny
Kategorimeny

Publicerad av den 2 maj, 2013 i Italien | En kommentar

Italien: Marche

Italien: Marche

Marche är kanske inte den mest kända regionen i Italien ur ett turistperspektiv, men det är bara en fördel. Häng med en vecka med strandhäng, grottor i världsklass och iskall verdicchio.

En resdag hade vi från Toscana till Marche, och alldeles precis halvvägs ligger vinproducenten Barone Ricasoli. Ett perfekt lunchstopp med andra ord. Vi började med vinprovningen som var professionell om än lite mekaniskt. Men visar du bara intresse och ställer initierade frågor skiner personalen upp och vips så tar de fram de lite dyrare flaskorna för provsmakning. Vi köpte på oss ett par lagringsviner på magnum och drog oss ner mot den halvexklusiva lunchrestaurangen. Chaufförerna fick dricka mineralvatten till ossobucon medan övriga vuxna fick sippa på fina supertoscanor. Orättvist!

2011-07-23_14.35.42

Denna vecka bodde vi i Avenale, en liten by strax söder om Cingoli, fyrtiofem minuters bilresa från kusten. Huset bestod av en lägenhet per familj men hade också gemensamt kök, pool och ett uppskattat pingisbord. Serviceutbudet i Avenale bestod av en kombinerad bar/minilivs som var placerad precis vid vårt hus. Rätt skönt att sitta på balkongen på kvällen och dricka vin och bara se hur det går till i en liten italiensk by några vanliga sommarkvällar.

2011-07-24_21.42.50

Cingoli kallas ibland för Marches balkong på grund av dess höga läge. Vid klart väder går det att se havet från exempelvis den gamla ringmuren. Vi var här ett par dagar och käkade och tog även en promenad i den gamla stan.

Frasassigrottorna upptäcktes så sent som 1971 av ett gäng speleologer (aka grottnördar). Då de var ute och letade efter potentiella grottor upptäckte det blåste på en liten buske, trots att det var vindstill ute. De hittade ett litet hål i berget som skulle visa sig innehålla fem kilometer långa grottor. Ungefär en tredjedel är öppet för besökare och har du varit i liknande grottor vet du vad som väntar – löpande band-guidning, irrande ficklampor och de där tramsig försöken att likna formationer vid djur eller ansikten. Men grottorna var fina.

Strandlivet i Marche sent i juli är inte alls som i Sverige, utan det är lågsäsong. Vi testade Porto Recanati som erbjöd en slumrande småstad med trevlig stenstrand. Lunchhaken ser anspråkslösa ut men serverar ljuvliga fisk- och skaldjursrätter som företrädesvis sköljdes ner med lokal, iskall verdicchio.

La vita è bella.

2011-07-27_13.29.08

 

2011-07-27_13.29.00

Om du är ute efter mer exklusivt strandhäng rekommenderas Portonovo, strax söder om Ancona. Stället är litet så kom tidigt om du vill vara säker på att få en parkering. Sandstranden vaktas av en hög, trädbevuxen klippa och det finns åtminstone ett par exklusiva restauranger i direkt anslutning till stranden. På vägen tillbaka kan du stanna på toppen av berget för fina vyer över kusten och kanske fånga en skärmflygare med kameran.

2011-07-25_12.53.22

Strax söder om Portonovo ligger Sirolo. Det är ett utmärkt lunch- eller glasstopp med sina grymma vyer och gamla stadskärna.