Sidmeny
Kategorimeny

Publicerad av den 23 april, 2013 i Italien | En kommentar

Italien: Cinque Terre och Garfagnana

Italien: Cinque Terre och Garfagnana

Cinque Terre är en kuststräcka i södra Ligurien, inte långt från gränsen till Toscana. Garfagnana är det mest kuperade området av Toscana, mer bergskedjan Appeninerna som fond. Här skulle vi spendera den första veckan i Italien.

Vi hämtade ut våra hyrbilar (Ford Kuga) på Pisas flygplats och körde några mil till Lucca, där vi tog lunchpaus. Lucca är en trevlig mindre stad med en ringmur och ett spännande, ovalt torg – Piazza Anfiteatro. Ett par timmar är lagom för att ta en promenad eller cykeltur i staden, slå sig ner för en trattorialunch och kanske ett och annat gelatostopp.

2011-07-15_21.15.54

Boendet denna vecka var helt outstanding. Högt uppe i bergen checkade vi in i ett gammalt kloster som renoverats och försetts med pool och utomhuspizzaugn. Den lilla orten hette Ceserana och ligger nån mils enfilig, kraftigt lutande lokalväg från den större vägen upp mot Garfagnana.

Utsikten var helt otrolig men en sak får man räkna med när utsikten är grym – det tar lång tid att ta sig ut till de stora trafiklederna. Även om det inte ser så långt ut på kartan så kan tre mil lätt ta en timme med små vägar, gamla Fiatar och MAMILs på varende väg. Att bo nära en motorväg har sina fördelar om man vill göra många daytrips.

2011-07-16_17.12.26

Garfagnana är som sagt kuperat. Under veckan utforskade vi olika delar av dalen, där huvudorten heter Castelnuovo di Garfagnana. Huvudorten är liten men den äldsta delen är fin med sina kullerstensgator och kaféer. Finns parkering norr om gamla staden, precis vid fotbollsplanen.

Vi testade också en höghöjdsbana nordost om Castelnuovo (bra, funkar även för kids i fyraårsåldern) samt kollade in den vackra bron Ponte della Maddalena.

2011-07-22_13.46.44

En lagom daytrip från vårt boende var Cinque Terre, kanske den mest populära sevärdheten i Ligurien. Konceptet är en handfull färgglada byar som klamrar sig fast längs den dramatiska kusten. Varning för pensionärer på busstur, helt klart.

Byarna är bilfria och nås med tåg eller de populära (avgiftsbelagda) vandringslederna som går mellan byarna. Vi tog våra bilar till La Spezia och på vägen kunde vi se de berömda marmorbrotten i Carrara. Biljettautomaten på tågstationen lämnade inte någon växel så på härligt italienskt vis fick man stå i kö i tio minuter för att hämta ut sin växel i en kassa. Effektivt!

2011-07-18_13.58.50

Vi tog tåget till Monterosso al Mare, staden längst norrut, och avnjöt en skön lunch med vågskvalp på fem meters avstånd. Efter det åkte vi tillbaka till Corniglia där vi utforskade de små gränderna och letade efter unika bildvinklar (inte så lätt). Avslutningsvis tog vi vandringsleden till Manarola, en tur på 45 minuter med småbarn. Att fortsätta ännu längre söderut såg svårt ut.

2011-07-18_15.54.12

Cinque Terre är helt klart värt en dagstur, mest för naturen och de vackra byarna.

    Fatal error: Allowed memory size of 536870912 bytes exhausted (tried to allocate 524296 bytes) in /storage/content/72/143672/attresa.nu/public_html/wp-includes/comment-template.php on line 1712