Sidmeny
Kategorimeny

Publicerad av den 14 februari, 2006 i Kina | 5 kommentarer

Kina: Hong Kong

Kina: Hong Kong

Det första som slår dig när du landar i Hong Kong är alla människor som arbetar med att få det att bli så bra som möjligt för dig. Det finns människor som ser till att du ställer dig i kortaste kön för att komma igenom tullen, personer som går runt och hör om du fått din väska, och när den kommit hjälper dig få på den på en vagn. Det andra som slår dig är att du har hamnat i en myrstack, det sticker upp hus på 40-50 våningar och ur dem kryllar det av människor. Lite som i Metropolis.

Hong Kong

Hong Kong är sannolikt världens mest materialistiska stad. Kulturen går att sammanfatta i en mening:

”If you don’t have any money, go out and earn them.”

Det viktigaste är vilket ansikte du lyckas bygga upp, i form av kläder, prylar, postnummer och tyska bilar. Det sägs att männen slåss om att betala notan då middagen är slut. Att stå för notan ger garanterat ett helt bra ansikte. Denna Darwinmentalitet har gjort Hong Kong till ett snabbväxande samhälle där skyskraporna bokstavligt växer upp som svampar. Hong Kong är den stad i världen med mest skyskrapor (7 700 st), långt före tvåan New York (5 500) och trean Singapore (5 000). Några kvarter här är också världens mest tätbefolkade. Det fina med Hong Kong är att det finns så få sevärdheter. Så man kan lägga all tid på shopping.

Vi landade klockan åtta och första jetlagdagen hade några små missöden. Vår resesulky har fått en liten skavank av flygningen. Vi checkade in och kände att vi bara var tvungna att komma ut och testa shoppingen. Vi tog gratisbussen från hotellet i Kowloon till Star Ferries-piren. Men bussen gick bara en halvvägs så vi promenerade 3,5 kilometer. Vi bestämde oss för att åka kommunalt tillbaka till hotellet men missade att gå av så vi hamnade långt bort vid ett annat köpcenter (vad annars?) och fick åka samma buss tillbaka igen.

Bus

Det har också varit en bra dag, vi har shoppat och det gjorde en hel affär gulklädda affärsbiträden glada. Audrey fick en gratisleksak och ett affärsbiträde som pratade och lekte med henne. På gatan pratar människor kinesiska med oss och de som kan engelska frågar om bebisen, de verkar vara mycket bebiskära här. De gillar också att peta på Audrey, låtsasboxa henne i magen eller helt enkelt ta upp henne och hålla i henne.

Det är utan tvekan en fascinerande stad. Det handlar bara om konsumtion. Överallt affärer, överallt människor som jobbar, handlar, jobbar, äter, handlar och jobbar lite till. En arbetsvecka här sträcker sig från måndag till lördag, tio timmar om dagen. På söndagarna sticker hela släkten ut och äter buffé på hotellrestaurang och på det följer shopping till företrädelsevis barnen i familjen. Och det är verkligen lyxkonsumtion som gäller. Med samma frekvens som 7-elevenbutiker i Göteborg finns Swarovski och Tiffany’s, YSL och D&G, Prada & Armani.

Victoria Peak

Någonstans stod det att 51% av alla Hong Kong-bor är vakna till midnatt, och 31% är vakna till klockan ett.

För märkeskläder är tyvärr priserna ungefär det samma som i Sverige, ibland till och med dyrare. Street- och sportkläder kan du däremot hitta från en tredjedel av priset i Sverige, antagligen för att kläderna tillverkas här. Sneakersutbudet är mycket bra och ungefär halva priset mot Sverige. De australiensiska surfmärkena Roxy, Quicksilver och Billabong är också mycket prisvärda. Men de allra bästa köpen är elektronik. Skall du köpa en dyrare dator kan du lätt tjäna in flygbiljetten hit (från 5 500:-).

Bästa tiden att åka till Hong Kong är i februari. Detta för att vädret är angenämt (runt 20 grader), och nyårsrean pågår. Nackdelen med denna tiden är att de blåser dåligt, vilket gör att luftföroreningarna är ännu mer påtagliga. Vissa dagar ser du knappt över älven.

Kowloon

Förutom shopping, fick knappt igen resväskorna i morse, har vi betat av de två sevärdheter Hong Kong har, nämligen båtturen med de gamla pendlarbåtarna (Star Ferries) samt en tur med bergbanan upp till The Peak. Utsikten från The Peak var snygg, speciellt då det var mörkt. Det bästa är att åka upp i skymningen så man får se Hong Kongs skyline i både ljus och mörker.

Ölutbudet består av licensbryggd San Miguel, licensbryggd Carlsberg, licensbryggd Heineken samt några kinesiska varianter där Tsing Tsao verkar vara mest populärt. Det sistnämnda smakar som om man tar en Kopparbergs lager, spär ut den med 50% vatten och sedan filtrerar bort alla smaker.

    Fatal error: Allowed memory size of 536870912 bytes exhausted (tried to allocate 524288 bytes) in /storage/content/72/143672/attresa.nu/public_html/wp-includes/class-wp-walker.php on line 393