Sidmeny
Kategorimeny

Publicerad av den 12 juli, 2004 i Japan | Inga kommentarer

Japan: Osaka

Japan: Osaka

Japans sunda inställning till religion gör att landet inte är särskilt rikt på äldre byggnader. Enligt den pragmatiska f.d. statsreligionen shinto skall helgedomarna rivas vart tjugonde år för att byggas upp från grunden. I dagens Japan är det mest buddhism som gäller men tankesättet lever fortfarande kvar, arkitekturen i städer som Tokyo och Osaka är tveklöst världens mest moderna. Krig och excentriska idéer har alltså berövat Japan på kulturella skatter så när som på några få undantag, Himeji-borgen döljer i sin oskuldsfulla skrud lönndörrar, samurajrustningar och labyrinter.

Två timmar tog det att gå igenom borgen och dess många borggårdar, byggda i ett snillrikt system för att förvilla angriparna. Exteriören är, som för alla japanska byggnader, mer imponerande än interiören och det är inte svårt att inse varför Kurosawa filmade Ran här.

Borg

Osaka, utnämnd till världens näst dyraste stad efter Tokyo men strax innan Oslo, är en typisk japansk storstad, kanske bara lite modernare. Den hektiska och förvirrande centralstationen blev för mycket för oss, vi fick sätta oss på närmsta hak och dricka grapefruktsjuice och studera den oändliga statskartan igen. Tunnelbanelinjerna i Japan är privatägda och har således egna stationer som inte alltid hänger ihop med de andra linjerna. I städer som Osaka och Tokyo finns det bortom 10-12 olika tunnelbanelinjer som har egna biljettsystem och parallella stationer i samma stadsdelar. För att täcka så stort område som möjligt brukar de dessutom slingra sig som en orm genom staden. Förvirrande? Svar ja.

Umeda Sky Building är två 40 våningsbyggnader som är sammanfogade högst upp, ungefär som den där moderna triumfbågen i La Défense, Paris. Resan upp i den utvändiga glashissen var inget för höjdrädda. Ej heller den sista rulltrappsfärden mellan de två tornen uppe på våningarna 38 och 39.

Rulltrappa

Osakas akvarium skulle vara cool hade vi läst – japanerna hade lyckats klämma in en jättetank med, tro det eller ej, en valhaj. Tyvärr var det lördag så kön in var oöverstiglig för två varma nordbor. Istället packade vi in oss i en tunnelbanevagn med sikte mot stadsdelen Amerika-mura. Denna sällsamma stadsdel försöker helt enkelt få in så mycket amerikansk kultur som det går runt tre-fyra kvarter i nordvästra Osaka. En smått surrealistisk upplevelse att se amerikanska bamsenegrer försöka locka in småflickor att köpa Alf-nyckelringar till sina clam shell-mobiler och småpojkar att köpa Stüssu-kepsar. Dotombori är nöjes- och shoppingdistriktet och det var sannolikt här som scenografin till Blade Runner kommer ifrån; overdrive highways, neon och små nudelstånd i skuggan av skyskraporna. Only in Japan.

Maskin

    Fatal error: Allowed memory size of 536870912 bytes exhausted (tried to allocate 524288 bytes) in /storage/content/72/143672/attresa.nu/public_html/wp-includes/class-wp-walker.php on line 393