Sidmeny
Kategorimeny

Publicerad av den 15 juli, 2004 i Japan | Inga kommentarer

Japan: Nara, Hiroshima och Miyajima

Japan: Nara, Hiroshima och Miyajima

Japans första riktiga huvudstad, Nara, ligger några mil utanför Kyoto och har lyckats med bedriften att få sju världsarv registrerade hos UNESCO och ungefär lika många hos herr Hillman. Huvudattraktionen är den gigantiska Buddhastatyn inhyst i en lika gigantisk träbyggnad. I hans gigantiska utsträckta vänsterhand skall det få plats fem inte fullt lika gigantiska munkar.

En mer påtaglig sevärdhet i Nara är de tusen tama hjortar som tigger kex, sover, tigger glass, sover och kliar varandra bakom öronen.

Nara

De trevliga tjejerna på turistinformationen i Hiroshima inackorderade oss på ett snyggt och billigt designerhotell i närheten av stationen. Det nybyggda hotellet hade en fasad helt i betong och pyttesmå rum med en manöverpanel från vilken du kunde styra ljussättning, radio, tv och AC.

A-dome

Vi tog den vanliga turistrutten mot A-dome och Peace Memorial Park i det efterhängsna solgasset. A-dome, som egentligen var någon slags industribyggnad, var sevärd men bättre på kort. Parken var fylld av olika fredsmonument som ur ett historiskt perspektiv säkert var rättfärdigade men som turistmål relativt ointressanta.

Hiroshima

Intressantare var då området kring dammen med sina stilistiskt säkra linjer, men mest intressant var naturligtvis atombombsmuseet. Detta museum är någonting så ovanligt som ett krigsmuseum med hög moral, objektiva redogörelser och en smittande framåtanda. Dessutom en bra blandning av politisk historia, atombombens utveckling, medicinska effekter och social påverkan.

Japansk t-shirt

En halvtimme utanför Hiroshima ligger den heliga ön Miyajima, populär för sin dramatiska natur, sin flytande tori och ett tempel byggt på bryggor. Planen var att ta kabinbanan upp och vandra ner.

Vi tog den korta färjeturen från fastlandet och underhöll oss med att se på japaner som fotade den stora torin vid hamninloppet. Upp till kabinbanan hann vi med en vacker park och en japansk skolklass på utflykt. Deras engelsklärare hade gett dem i uppdrag att intervjua utlänningar så vi ställde snällt upp.

Vandring

Kabinbanan var stängd men vi tog beslutet att börja traska uppför de 530 höjdmetrarna ändå. Skyltarna var på japanska men siffrorna skriver de lyckligtvis med romanska tecken så vi kunde räkna ut hur långt det var kvar. Det tog väl tio minuter innan vi var genomsvettiga och vårt medhavda vatten tog slut oroväckande fort. Men det skulle ju finnas apor högst upp så det var ingen idé att vända. En dryg timme tog det upp men inte en apa i sikte, de letade väl mat på annat håll nu när kabinbanan reparerades. Som tur var hittade vi en vattenkran så vi kunde fylla på våra vattenflaskor.

Tempel

Utsikten från toppen var naturligtvis vacker och vi slogs av mängden småöar som omgav oss. Och varför de byggde helgedomar högst uppe på berget. Av djurlivet såg vi en orm, en grävling, tre svenskar med Kånken-ryggsäckar, och ett hundratal tama hjortar.

    Fatal error: Allowed memory size of 536870912 bytes exhausted (tried to allocate 1310832 bytes) in /storage/content/72/143672/attresa.nu/public_html/wp-includes/comment-template.php on line 1712