Sidmeny
Kategorimeny

Publicerad av den 7 juni, 2003 i Sydafrika, Tema: Jorden runt | 8 kommentarer

Sydafrika: Stellenbosch och Oudsthoorn

Sydafrika: Stellenbosch och Oudsthoorn

Stellenbosch, grundat av afrikaans på 1600-talet och Sydafrikas näst äldsta stad. Mest känd är staden för sin vinproduktion och arkitektur, hela stadskärnan är vit (du får inte måla i någon annan färg) och alla byggnader är pyttesmå.

Vi checkade in på Stumble Inn och tog en runda i den vackra staden. Himlen var blå, lövträden röda och espresson kolsvart. Tillsammans med tre 17-åriga engelskor gav vi oss ut på en vintur, det vill säga åka runt mellan olika vingårdar, prova vin och lyssna på Manu Chau och Groove Armada. Sämre sätt kan man spendera en onsdag på. Bäst var Boschendal och speciellt deras Chardonnay för endast 37 rand. Näst bäst var Simonsig och deras Tiara. Pinotage föll oss inte riktigt i smaken trots flera försök, lika simpel som Tempranillo.

2003-06-04_10.34.04

Engelskorna provade så mycket som möjligt och var oroliga för hur deras föräldrar skulle reagera efter flygplansspriten.

Kvällen i Stellenbosch avslutades med ostbricka och en Pinotage, vi var ju ändå i Sydafrika. Morgonen därpå tog vi bussen till George på Sydafrikas sydkust, en slumrande stad som ligger ungefär mittemellan Kapstaden och Port Elizabeth. Resan i den lilla Mercedesbussen gick snabbt, de bygger otroligt breda vägar här nere och på de små landsvägarna är fartgränsen 100 km/h. Vi hann med att se Austin Powers och Notting Hill. All natur är mycket mer här nere. Högre berg, större ängar, längre stränder, högre träd, större hjordar.

Från George tog vi en shuttle upp till bergen och Oudsthoorn. Ni anar inte hur vacker vägen upp var, vi åkte bokstavligt upp i himlen och igenom molnen för att försvinna ned på en enorm slätt. Påminde lite om Irland och Isle of Skye. Oudsthoorn är centrum för strutsuppfödningen i Sydafrika. I början av 1900-talet skaffade sig uppfödarna enorma förmögenheter på att sälja fjädrar som då var högsta mode. De kallades för strutsbaroner och byggde otroliga privata slott. Efter första världskriget förändrades modet men industrin är fortfarande välmående, nu säljer man läder, fjädrar, kött och ägg. Hanfjädrarna säljs till Hollywood och Las Vegas medan honfjädrarna blir dammvippor. Ett strutsägg motsvarar 16 vanliga ägg, och om man skulle vilja koka dem tar det 2,5 timme. Och man behöver en hammare för att knäcka skalet.

2003-06-05_15.59.48

Vi träffade två tyska läkarstudenter, Johann und Britta, som vi slog följe med. Backpacker’s Paradise var vårt natthärbärge för kvällen och det visade sig vara otroligt schyst med obligatorisk hushund, brasa, biljardbord, pool och bar. Stanna här om ni kommer hit. Lånade några cyklar och gav oss av till närmsta strutsfarmen där vi fick en lektion samt sitta på en struts. Turistfälla men värt 15 rand.

På kvällen åt vi strutsfilé, smakar inte som kyckling utan mer som rostbiff. Dock är köttet alldeles för magert för att det skall vara gott. Vi klämde några 750 ml-öl med tyskarna och diskuterade tysk pengapolitik och sydafrikansk sjukvård.

Nästa morgon satte vi av i en minibuss till Cango Caves, fem kilometer långa kalkstensgrottor. Också detta lite av en turistfälla, kartsgrottorna i Slovenien var bättre. Vidare till Cheetaland för att beskåda världens snabbaste djur, geparden! Geparden har en maxhastighet på 120 km/h och accelererar från 0-100 på två sekunder. Att döma av de vi såg verkar de dock hellre vilja sola. Vi såg också vita tigrar, leoparder, lejon och krokodiler. Detta var en bättre attraktion än de båda andra.

2003-06-06_10.33.18